Vodeći svjetski proizvođać visokotlačnih pumpi pribora i opreme za industriju i građevinarstvo.

WOMA, Kaercher Group je jedan od najstarijih i vodećih proizvođaća visokotlačne opreme i postrojenja za čišćenje, rušenje i rezanje u industriji i građevinarstvu. Sa vodom kao alat i pritiscima preko 4000 bar-a u mogućnosti smo odgovoriti na sve zahtjeve tržišta kao i naših kupaca.Tvrtka COmterra je potpisala ugovor o zastupstvu firme WOMA GmbH in Njemačke za područje SLovenije, Hrvatske i BIH.

PRIMJENA WOMA uređaja i pumpi u industriji i građevinarstvu

Tehnologija koju nudi WOMA je primenljiva u brojnim granama industrije za čišćenje i pripremu površina. Tehnologija je primjenljiva za odstranjivanje različitih vrsta naslaga, odstranjivanje korozije kao i uklanjanje ostataka prethodnih zaštita, premaza, slojeva gume, plastike itd.
Ovakva priprema površine spada u ekološke jer se ne koriste kemikalije te se ne stvara nus proizvod kao što su prašina ili neka druga isparavanja.

Uklanjanje gume i vulkaniziranih površina

Primjena gumenih presvlaka na cjevovodu kao i rezervoarima dovodi do povećanog vijeka trajanja tih elemenata ali istodobno se stari sloj teško otklanja prije nego što se nanese novi. Niti jedna metoda danas nije toliko efikasna kao uklanjanje pomoću vode visokog pritiska. 
Upotrebom naših sistema kao npr. TankMaster XXL, X, S i podesivi sistem SpeedControl 3000 možemo odstraniti bilo kakvu vrstu gumenog ili vulkaniziranog nanosa.

Uklanjanje boksita

Proizvodnja aluminijuma je vrlo zastupljena danas jer se aluminij sve više primjenjuje u raznim granama industrije. Nus proizvodi u procesu proizvodnje aluminijuma se vrlo uspješno odstranjuju sa pritiscima od 1500 do 3000 bara. Treba imati na umu da se osnovni materijal ne oštećuje prilikom čišćenja sa našim WOMA sistemima. 
WOMA ima 45 godina iskustva u razvoju čišćenja postrojenja, čiji su zahtjevi vrlo specifični i prilagođeni tehnološkom sistemu korisnika.

Priprema površina za AKZ ili farbanje (Lizard sistem)

Gdje god je potrebno kontrolirano uklanjanje zaštita i presvlaka, WOMA sistemi i oprema su idealni za to. Odabirom različitih vrsta dizni kao i sistema se može postići kontrolirano uklanjanje. Uz pomoć pritisaka do 3000 bara i širokog asortimana alata, zaštite se mogu vrlo efikasno ukloniti bez oštećenja osnovnog materijala.

Priprema površina u brodogradnji

Velika fleksibilnost sistema WOMA čini idealnim za čišćenje i održavanje opreme u brodogradnji. Otvorene površine, uključujući i trup, mogu se efikasno čistiti kao i tankovi. MOguće je i rezanje materijala ukoliko je to potrebno.

Rekonstrukcija mostova

Redovan nadzor je ključan za operativno funkcioniranje i strukturnu sigurnost mostova. Naravno i samo održavanje se mora izvoditi prema strogim standardima. Naši WOMA sistemi su pogodni za sve vrste održavanja od jednostavnog čišćenja do uklanjanja slojeva po unaprijed definiranim stanjem čvrstoće iIi do osnovne armature, naravno bez oštećenja. WOMA sistemi u ovoj primjeni mogu imati utjecaj do 1m dubine sanacije. Sve ove pogodnosti koje nude WOMA sistemi, čine održavanje strukture mostova vrlo jednostavnim.

Odstranjivanje betona (rušenje) i betonska armatura

Na polju civilnog inžinjerstva WOMA tehnologija diktira standarde uz naglasak na očuvanje životne sredine. Ovo je postignuto tako što je u isto vrijeme naglasak stavljen na efikasnost tehnologije i zahtjev iz oblasti očuvanja životne sredine. Od uklanjanja presvlaka, premaza, nanosa, sistema za čišćenje površina, čišćenje betona do odstranjivanja betona, čelika, keramike, naši sistemi pružaju najveću pouzdanost dans na tržištu.

Rekonstrukcija betonskih konstrukcija

Bilo da je boja, plastika, asfalt, beton, premaz, guma, ulje, korozija ili mnogi drugi materijali, naši WOMA alati su čisto nepobjedivi. Široko polje performansi nam dozvoljava veliku efektivnost u čišćenju velikih površina u horizontalnom položaju ili vertikalnom, na primjeru fasada, zgrada, oprema za transport i avionskih pisti.

Uklanjanje šljake

Uklanjanje šljake sa toplo valjanih šipki u čeličnoj industriji i željezarama je vrlo bitna za krajni kvalitet materijala. Uklanjanje šljake se vrši hidro mehaničkim putem i ovakav način uklanjanja je idealan iz sljedećih razloga: Efekt hlađenja je povećan, čišćenje i isparavanje utječu pozitivno na otvrdnjavanje materijala. WOMA je puno godina partner u industriji proizvodnje čelika i isporučuje sisteme projektirane prema specifičnim zahtjevima korisnika.

Uklanjanje farbe, čišćenje

Tamo gdje god je potrebno kontrolirano uklanjanje zaštita i presvlaka, WOMA sistemi i oprema su idealni za to. Odabirom različitih vrsta dizni kao i sistema se može postići kontrolirano uklanjanje. Uz pomoć pritisaka do 3000 bara i širokog asortimana alata, zaštite se mogu vrlo efikasno ukloniti bez oštećenja osnovnog materijala.

Uklanjanje betona u parking garažama

Parking garaže su u osnovi vrlo zahtjevni projekti jer postoje mjesta koja su vrlo nepristupačna. Kompaktan dizajn WOMA opreme čine je primjenjivim na svim mjestima. Bez obzira na izloženost površina, bez obzira da li se beton uklanja do dubine od 40cm, naši sistemi pokazuju vrlo visok nivo efikasnosti bez obziira na specifičnost zahtjeva. Takođe je upotreba robota moguća bez ikakvih problema i ograničenja.

Tretiranje površina

Efikasnost u čišćenju puteva, pisti i ostalih prometnica vrlo je važan imperativ za sigurnost. Sa velikom izloženošću guma, površine gube na trenju koje je vrlo bitno za siguran promet. WOMA oprema i sistemi omogućavaju povećanje hrapavosti tih površina sa velikom efikasnošću što je presudno u čišćenju velikih površina. Čak i uklanjanje horizontalne signalizacije na prometnicama je vrlo lak zadatak za WOMA sisteme.


Primjena WOMA uređaja – Čišćenje

Čišćenje sita i filtera

Sita i filteri su vrlo važni elementi u mnogim industrijskim procesima. Da bi se održala konstantna pouzdanost procesa, potrebno je pokloniti posebnu pažnju na ove elemente i osigurati njihovu produktivnost. Naši sistemi služe za čišćenje filtera od bilo kakvih naslaga, boja, lakova, oksida, kalcifikata i drugih naslaga.

Čišćenje cijevi

Sistem za čišćenje cijevi WOMA se koristi kod cijevi koje su u potpunosti Ili djeloimično začepljene naslagama ili transportnim materijalom. Ovo se ostvaruje pneumatskim vodenim rotirajućim alatima sa pritiscima do 1500 bara. Za cijevne grupe kao što su izmenjivači topline, grijači ili isparivači, mogu se iskoristiti tzw. “whirl dizne” za čišćenje. U ponudi je i pribor koji omogućava lakše i sugurnije rukovanje sa ovakvim priborom.

Čišćenje kalupa za ljevanje, ljevaonice

U industriji izrade čelika upotrebljeni kalupi moraju biti temeljno očišćeni od naljepa. U usporedbiu sa konvencionalnim metodama abrazivnog skidanja naljepa, WOMA sistemi sa visokim pritiskom imaju mnoge prednosti: smanjuje se vrijeme čišćenja i samim tim vrijeme zastoja za četiri puta te produžava vijek trajanja samog. Sistem WOMA skida sve vrste naljepa u jednom prolazu i svaki drugi dodatni postupak nije potreban.

Uklanjanje algi i naslaga

Uslijed dugotrajnog zapljuskivanja dokova, plovila, bova, brodova itd. dolazi do formiranja debelog sloja algi, školjki i naslaga, čije je uklanjanje vrlo bitno sa aspekta životnog vijeka. Prenosivi kompaktni sistemi WOMA Eco Cold i Ecotherm pokazuju svoju posebnu fleksibilnost za čišćenje u ovakvim aplikacijama. Podesivi pritisak omogućava dobre rezultate čišćenja i efikasnost. Istovremeno se površina tretira samo do osnovnog materijala i time se lakše uočavaju oštećenja na površini.

Čišćenje površinskih presvlaka i nanosa

Farbe, lakovi, presvlake, elastične presvlake se moraju u potpunosti ukloniti sa površina. Za ove potrebe sve se više korisnika opredjeljuje za Ecotherm 600 i Ecotherm 800 sisteme. Sa temperaturama do 98°C i pritiscima do 800 bara, ovi sistemi omogućavaju da površine izgledaju kao nove nakon čišćenja. Još jedna primjena je čišćenje i restauracija fasada bez agresivnih kemikalija i materijala koje treba negde pohraniti.

Čišćenje gazišta

Bez obzira na vrstu materijala kao npr., farba, beton, gumeni tragovi, ulje, hrđa, naši alati bez konkurencije odstranjuju sve. Široka mogućnost ovih sistema obezbjeđuje da se oni mogu primjeniti u mnogim slučajevima čišćenja kako horizontalnih tako i vertikalnih površina.


Čišćenje industrijskih podova

Nevezano da li je materijal sa kojim je pod umazan boja, plastični premaz, asfalt, beton, gumeni tragovi, ulje, hrđa, naš sistem visokotlačni sistem za čišćenje je bez premca. Velika širina primjene obezbjeđuje da se WOMA sistem može primjeniti u čišćenju industrijskih površina kako horizontalnih tako i vertikalnih.

Čišćenje i odstranjivanje bitumena

Naslage bitumena se mogu naći na mnogim mjestima kao što su ulice, krovovi, farbane konstrukcije, rezervoari i na mnogim drugim mjestima. Termoplastične osobine bitumena postavljaju posebne zahtijeve u procesu čišćenja. Fleksibilnost naše tehnologije omogućava čišćenje bitumena sa metalnih i nemetalnih površina, koje u potpunosti ostaju čiste.

Čišćenje tankova i cisterni

WOMA sistem Tankmaster XXL, XL i S su razvijeni kao ručni alat za optimalno čišćenje velikih kontejnera odnosno tankova. Proces čišćenja se odvija sa specijalnim rotirajućim glavama opremljenim diznama. Sa pritiscima do 3000 bara i protoku do 600 l/min, niti jedna tvrda naslaga ne može ostati na zidu posude. Upotrebom posebnih glava za čišćenje tankova i prihvatima postiže se vrlo efikasno čišćenje tankova.

Čišćenje izmjenjivača topline

Sistem za čišćenje cijevi WOMA se koristi kod cijevi koje su u potpunosti Ili djelimično začepljene, naslagama ili transportnim materijalom. Ovo se ostvaruje pneumatskim vodenim rotirajućim alatima sa pritiscima do 1500 bara. Za cijevne skupove kao što su izmenjivači topline, grijači ili isparivači, mogu se iskoristiti whirl dizne za čišćenje. U ponudi je i pribor koji omogućava lakše i sugurnije rukovanje sa ovim priborom.